Hoi allemaal,

Ik ben even aan het twijfelen geweest of ik al dan niet dit topic zou aansnijden, gezien het zo gevoelig is, maar het leek me nodig om het met jullie te delen! Hoewel het echt te erg voor woorden is.

Het gaat namelijk over de panorama aflevering over Jonathan Jacob. Degene die deze gezien hebben zullen ongetwijfeld hun mening hebben, net als ik natuurlijk.

Ik ga gewoon even de situatie schetsen (vooral voor degenen die dit niet kunnen zien): Jonathan verlaat na het toedienen van amfetamines zijn woning bij zijn ouders op 26-jarige leeftijd om te gaan stappen in Brussel. Hij houdt een politiebusje tegen omdat hij helemaal onder invloed op straat staat in zijn bloot bovenlijf.
Daarop wordt hij meegenomen naar het commissariaat, waar hij toestemt met een opname in de psychiatrie. Daar aangekomen weigeren de dokters hem op te nemen omdat hij zogenaamd agressief is (hij is ook niet opgezet met het idee in een isoleercel gestoken te worden). Daarop moeten ze hem mee terug nemen, waar hij al geschrokken reageert op de hond die ze hebben meegenomen. Ze houden hem daar nog een hele middag bezig in de zaal, na een bevel van de magistraat keren ze met hem terug naar de instelling waar ze hem nogmaals weigeren en zeggen dat hij rustiger moet zijn voor hij opgenomen kan worden. Daarop vraagt de magistrate of ze hem geen kalmeringsspuit kunnen geven, waarop de arts zegt dat dit niet verstandig is omdat men niet weet welke middelen hij heeft genomen noch hoeveel.
De agenten kunnen niets anders doen dan hem weer terug meenemen. Daar wordt hij naakt in een cel gestopt waar hij snel rustiger wordt, de magistrate heeft toch besloten hem een kalmeringsspuit toe te laten dienen door een arts van wacht zodat hij alsnog naar die instelling zou kunnen gaan. Daarbij nodigen ze ook een BBT (Bijzondere BijstandsTeam) uit om hem zogenaamd in bedwang te houden (hoewel hij duidelijk al gekalmeerd is) ze gooien een flashbang zijn celletje in waardoor hij opschrikt en op zijn bed springt in beschermende houding, daarop stormen de mannen met 8!!! zijn celletje binnen en gooien hem op de grond, na zo’n 10 minuten komt de dokter in het plaatje en dient hem een injectie toe.

Totaal ontredderd schreeuwt Jonathan Jacob in de politiecel om hulp. Even later zouden zes agenten zijn cel binnenstormen.

hier smeekt de jongen in de camera om hem eruit te laten, enkele minuten zou zijn cel volstaan met agenten

Later blijkt dat de jongeman overleden is op de celvloer. Het kalmeringsmiddel is niet eens opgenomen in zijn bloed wat wil zeggen dat hij al overleden was voor de injectie toegedient werd. Uit autopsie blijkt dat hij een scheur van 10 cm in zijn lever had en dat hij inwendige bloedingen had door een scheur in zijn buikader.  Maar als je de jongen zijn gezicht  op de autopsietafel in de reportage weet je dat er veel meer geweld is gebruikt!!

 

Dan durf ik me af te vragen in wat voor land we leven waar een mensenleven niets meer is, en alles in de doofpot wordt gestopt door politie en justitie. Ik wil zeker niet vergoeielijken dat de jongen onder invloed was, maar hij had gerust de dag erna rustig naar die instelling kunnen gaan. Ik wil ook zeker niet hatelijk tegenover de agenten reageren, het is ook vooral de magistrate die vanop haar hoge toren weer gespaard blijft. De dokter deed wat hij dacht dat hij moest doen, en die instelling had hem gewoon moeten aannemen zoals ie was, volgens mij. Maar dat zijn sowieso vijgen na pasen, en daar haal je de jongen niet mee terug. Erg dat hij zelf erkende dat hij problemen had en er hulp voor wou zoeken, maar dat hij die in de voor hem duidelijk verkeerde hoek zocht…

 

wat denken jullie?

Liefs, Lotte